Generelt

Udgivet d. september 18th, 2017 | Af Techmagasinet.dk

0

Big data er guld for vindmølleindustrien

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Den danske vindmøllegigant Vestas, der er en landets største virksomheder, er også en af de virksomheder, som rigtig mange danskere har placeret aktier og pensionsopsparinger i. Det er derfor i rigtig manges interesse, at det går godt for selskabet der omsætter for mere end 70 milliarder årligt. 

En af de måder at Vestas sikrer, at de bliver ved med at tjene mange penge, er ved hele tiden at være på forkant med teknologien og ikke mindst de muligheder, der ligger heri. For hvor lignende virksomheder mere eller mindre udelukkende specialiserer sig i at lave vindmøller, så investerer og satser Vestas også stort på softwareudvikling og cutting edge teknologi. Vestas vil ikke se at IT virksomheder fra det store udland kommer og skummer fløden af deres arbejde, og arbejder derfor hele tiden på at være med helt fremme på alt teknik. De har sågar en afdeling for supercomputing og databehandling. De er hoppet med på den samme vogn som A. P. Møllers vogn, der hedder at alt hvad der kan digitaliseres, skal digitaliseres.

En af de ting der kan være dyrt, er at have personale til at efterse vindmøllerne. Det kræver naturligvis at personale har gennemgået en lang række GWO kurser omkring sikkerhed og lignende, men derudover kræver det også en anden og mindst lige så vigtig ressource at have folk til at efterse vindmøller – nemlig tid. Vindmøller fra Vestas har i dag tæt på 1000 sensorer på hver mølle, og disse gør det muligt at følge med i absolut alt hvad der sker på møllen, hvilket betyder, at det ikke så ofte er nødvendigt at sende personale ud til dem.

Big data sparer penge og tid

Vestas har som skrevet i mange år satset stort på teknologien og købte for snart 10 år siden deres første såkaldte supercomputer, der kan bearbejde data, som de færreste nogensinde ville kunne forstå. Det første computeren blev sat til, var ud fra næsten 20 års vejrdata at regne ud, hvor det ville være mest optimale at opføre vindmøllerne – dette klarede computeren på en håndfuld minutter, og er blot en måde som Vestas har brugt teknologien til deres fordel.

Der er efterfølgende indkøbt yderligere to supercomputere, og med flere tusinde vindmøller der bliver solgt hvert år, der altså hver indeholder omkring 1000 sensorer, er der da heller ikke tvivl om, at det kræver meget kapacitet at bearbejde data fra mange millioner sensorer, der kommer ind konstant. Ved at have disse sensorer kan Vestas hjælpe deres kunder, som har købt vindmøllerne ved hele tiden at informere dem, hvis der er noget der skal laves, eller noget de skal være opmærksomme på, så møllerne kan undgå at være nede i perioder.

Med alt den data de får omkring vind og vejr fra møller fra hele verden, får Vestas desuden en helt unik indsigt i verdens vejr, og vil uden tvivl kunne lave beregninger og målinger, der ville gøre DMI blå af misundelse.

 


Om forfatteren

Jeg har arbejdet med formidling af nyheder i mange år, og jeg nyder at følge med i alt, hvad der rører sig i den teknologiske verden.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑